Dakkruis herplaatst

Ook ons Cluster is er niet aan ontkomen: het onttrekken van een kerk aan de eredienst.
Vele parochianen in Offenbeek hebben het pijnlijk ervaren dat hun Fatimakerk gesloten werd en het deed vooral zeer de toren, als markant herkenningspunt, letterlijk te zien afbrokkelen.

Toch doet het goed dat verschillende zaken een goede bestemming hebben gekregen zoals het uitgebeelde Fatimawonder achter het altaar, de banken en enkele klokken die naar Polen gingen en een kleinere klok en kerkelijke spullen die hun weg naar de Filipijnen vonden.

Dichter bij huis blijft de herinnering aan de Fatimakerk in Lambertuskerk. Daar werd een mooie plaats gevonden voor het Fatimabeeld en ook een klok uit de kerk heeft daar zijn plek gevonden.

Echter in een schuur bij een van de KB-leden lag nog steeds het grote kruis dat midden op de Fatimakerk heeft gestaan. Binnen het kerkbestuur werd gebroed op een goede bestemming voor dit kruis. Dit was des te moeilijker vanwege de enorme afmetingen, 5.20 meter hoog en 380 kilo zwaar en dat zet je niet zomaar even ergens neer.

Maar zoals altijd geldt ook hier: komt tijd, komt raad.

Zo werd het idee geboren om het kruis een prominente plek te geven op het RK Kerkhof in Reuver. Enkele KB leden staken samen met de vrijwilligers van het kerkhof de handen uit de mouwen en maakten een solide fundering met verankering waarop het kruis geplaatst kon worden. Voor de materialen zorgden Wijo en Cox Technics. Houwers Dakwerken zorgde met een enorme kraan, belangeloos voor de niet te missen hulp bij het vakkundig plaatsen van het kruis. Alles was vakwerk, ook de voorbereiding van de fundering en de juiste plaatsing van de verankeringspunten: dat bleek wel uit het feit dat e.e.a.in drie kwartier “gepiept” was.

Het kruis is bewust geplaatst aan de voorzijde van het kerkhof en is behalve een mooie blikvanger vanaf de bocht in de weg voor de pastorie ook een waardevolle aanvulling op de sfeer en de functie van het Oude RK Kerkhof.

Een mooi idee is gerealiseerd en zo vloeit de Fatimaparochie met weer een mooi symbool over in de Lambertusparochie in Reuver. Over gemeenschapszin gesproken…………

Meer foto's:
(klik op eerste foto)